Факти, Анализи, Коментари
   29 Септември 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В мълниите откриха антиматерия
11 Ноември 2009
Изследване показа, че в мълниите има следи от високоенергийни позитрони

Учени откриха антиматерия в мълниите. Това бе обявено на научна конфренция във Вашингтон, съобщава Science. Изследователите, с помощта на орбиталната обсерватория “Ферми”, са наблюдавали изригвания в земната атмосфера, които се намират на мястото на бурите.

Анализът на спектъра на тези изригвания показва, че в тях има следи от високоенергийни позитрони – частици антиматерия, които се противоположни на електроните.

Гама-излъчване по  време на разряди са регестрирани нееднократно. Наскоро японски учени поставиха датчици на височина 2770 метра над морското равнище. Анализът на данните от тези датчици показа, че бурите работят като ускорители на частици.

Според учените, следи от антиматерия се наблюдават за първи път при мълниите. За момента специалистите не могат да обяснят механизма на поява на тези частици.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

niki
04 Jan, 2013 | 16:50

New Quantum Model ...
http://research.zonebg.com/pubs.htm

Теодор
29 Nov, 2009 | 05:26

Поклон! Много интересен диалог... Искрено ви благодаря и на двамата!

Martin
13 Nov, 2009 | 20:35

Само да добавя... при LEP не се говори за мишена, защото е ускорител с насрещни снопове от електрони, срещу позитрони, така че мишена няма... както междувпрочем е и на LHC...

Поздрави
Мартин

Martin
13 Nov, 2009 | 20:02

ОК, може да не съм много наясно, аз само изразявам мнение. Обаче "значително по-голямата" енергия, която се получава при анихилацията на електрон+позитрон е 1022КеV. Така че само от анихилацията на е+п не може да се наблюдава нищо друго освен гама-квант (или радиация). Така че "енергията" на сблъсъка е тази, която "се преобразува" в "материя и антиматерия", за да може на LEP да се видят W и Z бозони. В този случай енергията на самия сблъсък е много по-голяма от енергията получена при анихилацията. (200Gev >> 1022KeV). За едно сте прав, Георги, позитроните не се създават направо в LEP, а се инжектират там. Но това не значи че при сблъсъка на високоенергетичен електрон с материя не може да се зароди антиматерия. Аз просто направих търсене с "positron production" и открих следното:

http://www.google.ie/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=4&ved=0CBgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.physics.princeton.edu%2F~mcdonald%2Faccel%2Fpositron.pdf&rct=j&q=positron+production&ei=RI_9Sq_QA8_ajQfNgryHCw&usg=AFQjCNGvp35wKM8tmLnFnMKSWJ2FCzGpJg

Искам да добавя, че QED дава възможност достатъчно енергетичен фотон с енергия над 1022KeV да се "превърне" в електрон+позитрон, ако взаймодейства с ядро( за да бъде изпълнен закона за запазване на импуса). Така че от гледна точка на файнманови диаграми за такъв процес- да това е възможен процес. Фотонът- може да се роди при взаймодействието на електрона с друг такъв...

Така че моето мнение остава че при гръм, може да се родят позитрони- а сечението за процеса- не мога да кажа какво е.

Поздрави
Мартин

Георги Бонджов
13 Nov, 2009 | 19:41

Мартин, Прочетете както казах малко повече по въпросите които повдигате и ще научите примерно че: Електроните и позитроните в LEP само се ускоряват до околосветлинни скорости, но се "правят" тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Proton_Synchrotron и след тяхното допълнително ускорение в тунела на LEP, пак нямат достатъчна(кинетична) енергия, за да доставят нужната енергия в мишената! Позитроните са включени именно с тази цел в цялата играчка, защото макар кинетичната им енергия да е недостатъчна благодарение на едно специално взаимодействие м/у нормалната материя и антиматерията, каквото представлява анихилацията http://en.wikipedia.org/wiki/Annihilation, се отделя енергия значително по-голяма от тази получена от самият сблъсък на снопа частици в мишената и именно анихилацията поражда разрушаването на лептоните и електроните в атомите на мишената на съставящите ги елементарни частици от по-ниско ниво!

Martin
13 Nov, 2009 | 15:30

LEP- ускорителя който е бил в тунела в CERN, преди да го демонтират и построят LHC. LEP е абревиатура за Large Electron-Positron( използват се електрони и позитрони) въпреки малкото сечение за взаимодействие. Това наистина е така. По принцип въпреки малкото КПД (в сравнение с ускорителите на по-тежки частици) на тези ускорители, те се използват за "точни" експерименти поради ниския фон. LHC може да бъде използван за "откриване" на Higgs бозона но не и за точни оценки на масата му заради големия фон, който се образува при тези енергии при взаимодействието на "силно-взаимодействащи" частици като протони. На LEP за пръв път детектират W+, W- и Z бозоните, които имат маса ~ 100GeV за . Енергията в системата "център на масите" е от порядъка 200Gev в най-ъпгрейдвания му вариант, както пише тук:
http://www.hep.ucl.ac.uk/~jpc/all/ulthesis/node15.html


Георги Бонджов
13 Nov, 2009 | 15:10

Мартин, малко не става просто така електрон+напрежение = позитрон! Цитат за мълниите:

"Мълнии могат да се образуват между облаци, разположени един от друг на разстояние до 50 km, а между облак и земята – до 3 km. Електрическата напрегнатост в атмосферата през време на силно наелектризиране е много голяма – достига до 100000 V/m и повече, докато при хубаво време тя е към 130 V/m. При мълния, напрежението между облака и земята може да достигне стойност от порядъка на 10 милиарда волта. Максималната стойност на тока е към 250 хиляди ампера. Средната продължителност на разряда е около 0,2 – 0,3 секунди. Енергията при една средна по мощност мълния е от порядъка на 250 киловатчаса."

Т.е. напрежението достига даже 10GV, обаче при разбиването на елементарни частици са нужни наистина големи енергии на агента независимо дали той ще е частица(кинетична) или вълна! Прочети малко за ускорителите на елементарни частици, които все още действуват използувайки за агент елементарни частици(при това масивни: протони, неутрони, цели атомни адра, но не и електрони, заради ниската кинетична енегия и слабото взаимодействие с ядрените сили, което е пренебрежимо)!

Martin
13 Nov, 2009 | 14:50

Защо мислиш, че токът от мълнията не може да създаде позитрон? За да се създаде електрон-позитронна двойка са необходими около 1MV напрежение, и електрон с тази енергия при колизията с друга частица би могъл да създаде тази двойка. Поне аз така мисля, поправи ме, ако греша но мълниите са по-високо волтови от 1MV. Така че електроните, които протичат би трябвало да имат достатъчно енергия

Георги Бонджов
11 Nov, 2009 | 18:42

Мълниите протичат най-често( а може би почти винаги) по йонизираната следа на някоя частица от тъй наречените космически лъчи и именнно тази частица е достатъчно енергийно заредена за да може при взаимодействието й, с атоми от атмосферата да стане колизия с формиране на антиматерия! Така, че не самият ток на мълнията образува позитроните, просто преминава по следата наносекунди след създаването им!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.