Факти, Анализи, Коментари
   28 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Признаха електрона за идеална сфера
28 Май 2011
Ако се увеличи размера на електрона да размерите на слънчевата система, то отклонението ще бъде по-малко от дебелината на косъм

Физици определиха формата на електрона с точност, която с много порядъка превъзхожда точността на всички измервания, направени по-рано. Пълните резултати от изследването са публикувани в списание Nature.
 
Електронът е елементарна частица, която е с отрицателен електрически заряд. Съществуващите теории, обясняващи устройството на физическия свят, приемат, че електронът има почти перфектна сферична форма. Провеждането на точни измервания по този параметър обаче е трудно.

Подготовката и провеждането на експеримента, описан от авторите на новата работа им е отнел около десет години. Учените работели с молекули на итербиев флуорид - с помощта на специално организирани лазери специалистите измервали и най-малките вибрации на електроните в молекулите. В този случай, ако елементарната частица не е перфектна сфера, вибрациите ще преминават приблизително както и колебанията на недобре балансирано топче.

По време на експериментите учените са установили, че отклоненията от идеалната сферична форма на електрона не надвишават 10-28 сантиметра. С други думи, ако се увеличи размера на електрона да размерите на слънчевата система, то отклонението ще бъде по-малко от дебелината на косъм.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.