Факти, Анализи, Коментари
   28 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха подземен двойник на Амазонка
29 Август 2011
Подземната река, която е наречена Хамза, е с дължина около 6 хиляди километра

Бразилски учени са открили подземна река на дълбочина от около 4 000 метра, която тече от запад на изток под най-знаменитата река в страната - Амазонка. Подземната река, която е наречена Хамза (Hamza), е с дължина около 6 хиляди километра. Амазонка е със почти същата дължина.

Откритието е направено от екип, ръководен от Елизабет Пиментел, след проучване на термалните данни от 241 кладенци пробити от бразилския петролен гигант Petrobras в Амазония през 70-те и 80-те години на миналия век.

Въпреки че и двете реки текат в една посока, те не са идентични. По-специално, дебита на подземната река е много по-малък и се влива в океана дълбоко под земята. Според учените, именно Хамза е виновна за ниската соленост на водата около устието на Амазонка.

Учените коментират, че проучването, което показва наличието на подземна река, все още е в начален етап, но се очаква, че до 2014 г. съществуването на Хамза да бъде потвърдено.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.