Факти, Анализи, Коментари
   28 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха растение, хранещо се с червеи
12 Януари 2012
Philcoxia minensis заравя в пясъка листата си, като по този начин лови кръгли червеи

Досега на учените са известни месоядни растения, които се хранят с насекоми и дори плъхове. Сега изследователи са открили растение, чиито жертви са червеи нематоди, които живеят под земята.

Обект на проучването били няколко растения от рода Philcoxia, членове на семейството Plantaginaceae. За първи път тези растения са открити и описани в Бразилия през 2001 година. Родът Philcoxia се състои от три вида: Philcoxia bahiensis, Philcoxia minensis и Philcoxia goiasensis.

В хода на проучването станали ясно, че те имат листа, които произвеждат лепкава субстанция. Този факт не изненадал изследователите, тъй като това свойство е присъщо за много месоядни растения.

Въпреки това, дълго време учените не могли да определят как се хранят тези растения. Впоследствие, по-внимателно изследване на представители на вида Philcoxia minensis, експерти заключили, че това растение заравя в пясъка листата си, като по този начин лови кръгли червеи, съобщава Nature.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.