Факти, Анализи, Коментари
   28 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Южна Корея разработи кола, работеща с амоняк
31 Май 2013
Ако амоняка се използва като гориво при 20% от колите в страната, това ще намали емисиите на парникови газове с 10 милиона тона годишно

В Южна Корея представиха първата кола в страната, частично работеща с амоняк. Машината е разработена в Корейския институт за енергийни изследвания (KIER), съобщава Yonhap. Автомобилът използва смес, състояща се от 70% амоняк и 30% бензин. Според южнокорейски експерти, такава машина е по-безопасна за околната среда, тъй като отделя 70% по-малко въглероден диоксид, отколкото конвенционалните автомобили.

От KIER твърдят, че "амонячния" автомобил има предимство пред други "зелени" превозни средства, като например тези, които използват горивни клетки, тъй като амоняка е по-стабилен в сравнение с други течни горива. Освен това амонякът може да се използва в конвенционалните автомобили с малка преработка на техните системи.

Ако амоняка се използва като гориво при 20% от колите в страната, това ще намали емисиите на парникови газове с 10 милиона тона годишно. Единственият проблем при въвеждането на технологията е високата цена на амоняка, но южнокорейските експерти вече работят по това как да ускорят производството на амоняк и да го направят по-евтин.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.