Факти, Анализи, Коментари
   21 Септември 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лорийн от Швеция спечели Евровизия 2012
27 Май 2012
Финалът на песенния конкурс на "Евровизия" се състоя в столицата на Азербайджан Баку

Победител в 57-то издание на песенния конкурс на "Евровизия" стана шведската певица Лорийн, класирала се с голяма разлика пред руските "Бурановские бабушки".

Лорийн изпълни песен в стил техно-поп, придружена от танц близък до кун-фу. Второто място е за "Бурановские бабушки", група руски бабички от селце край Волга, които смесваха в песента си думи на английски, руски и удмуртски (местен език от групата на угро-финските).

Финалът на песенния конкурс на "Евровизия" се състоя в столицата на Азербайджан Баку. Страната положи много усилия, за да покаже на повече от 100 милиона телевизионни зрители картината на една процъфтяваща страна, докато десетки представители на опозицията бяха арестувани. Извънредно популярният песенен конкурс е най-голямото събитие, организирано някога от бившата съветска република, чиито ръководители са много критикувани в чужбина за нарушаване на правата на човека.

Двадесет и шест финалисти се представиха на сцената на чисто новия Кристален дворец, построен за рекордно кратък срок в Баку на брега на Каспийско море, за да приеме голямото шоу, започнало в полунощ местно време.

Известният британски певец Енгелберт Хъмпърдинк (76), един от големите фаворити, откри конкурса с песента си "Love Will Set You Free" ("Любовта ти ще те направи свободен") пред около 20 000 зрители в Кристалния дворец.

Преди това зрителите гледаха традиционни азербайджански танци.

Събитието бе преди всичко витрина за президента Илхам Алиев, който наследи баща си Гейдар Алиев през 2003 г. Съпругата му Мехрибан Алиева ръководи организационния комитет на спектакъла, а зет му Емин Агаларов пя по време на шоуто. Американското радио RFE/RL съобщи за конфликт на интереси между фамилията Алиеви и компания, участвала в строителството на Кристалния дворец. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

БГ Шоп
27 May, 2012 | 10:20

Сърбия е родина на "чалгата", но в песента им тя липсваше. Интересно защо?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.