Факти, Анализи, Коментари
   21 Септември 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Млади кинаджии превзеха замунда за 7 дни!
11 Юни 2012
Студентската кино продукция на Мартин Райковски и Любомир Киров направи фурор в интернет миналата седмица, задминавайки холивудски продукции като „Мъже в черно 3” по теглене

Докато едни се карат за пари, други се радват на успехи в интернет. Студентската кино продукция на  Мартин Райковски и Любомир Киров, която направи фурор в интернет пространството през изминалата седмица, задминавайки холивудски продукции като „Мъже в черно 3” по теглене, предизвика небивал интерес. Освен от колеги и приятели, момчетата получили поздравления и от доста фенове на нискобюджетния екшън, които ги атакували с покани за приятелство във Фейсбук. По коридорите на Нов Български Унивеситет пък вече се шушукало за успеха на филма, а повечето от преподавателите в Кино департамента дори били разлепили статии за филма от вестниците по стените на офисите си. Самият ръководител на Кино департамента,  Людмил Христов споделил, че е адски горд с двамата студенти, и че със сигурност ги чака светло бъдеще в бранша. Мартин Райковски и Любомир Киров признават, че макар и  филма да не е със завиден сценарий, все пак повече от  30 хиляди тегления са си добър успех като за първи проект.

Мартин Райковски е роден в град Троян през  1986г. Любовта му към киното започва, когато баща му го завежда да гледа „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” на Стивън Спилбърг. През 2003г, когато е едва на 17 годишна възраст, той заминава за Америка, където завършва средното си образование и е приет в един от 10-те най-добри бизнес университети в САЩ. По време на престоя си там осъзнава какво наистина представлява кино индустрията, но решава да продължи образованието си по-близо до родната България и заминава за Малта. Там той прекарва 2 години в малтийския унивеситет като записва програма „Масови комуникации и Социология”, но острова му става тесен и решава да се завърне в милата родина и да преследва своята мечта и призвание - да учи режисура. Записва се в "Нов Български Университет" през 2006г, програма "Кино и телевизия" като през  4-те години на обучение успява да заснеме над  12 проекта и печели  1-ва награда от фестивала на НБУ за най-добра реклама на университета. Интересното е, че по време на 1-ви курс вижда обява за статисти и решава да отиде на кастинг.  Там е харесан и одобрен за статист като охрана във филм с участието на Морган Фрийман и Антонио Бандерас. След това попада в школата на една от американските кино компании в България, където работи като асистент продукция по цели 3 филма и става свитедел на част от работня процес – подготовка и заснемане. След като завършва семестриално през 2010г, Мартин започва стаж в най – голямата продуцентска компания по това време като монтажист и след това подписва договор за 2 години, работейки по едно от най-култовите комедийни предавания в ефир до скоро. През същата 2010 се запознава с Любомир Киров, който му споделя идеята за филм и двамата решават да го заснемат.

Любомир Киров е роден в град Пловдив на 8-ми април 1991г, но живее от 20 години в София. Тази страст към киното  започва, когато той е 13-годишен и ходи по най-различни снимачни площадки, наблюдавайки всяко едно действие, което се случва на терена. Но моментът, в който той наистина разбира, че иска да се занимава с това е една кратка и интересна среща във Виенски музей. В 9-ти клас, когато е на екскурзия във Виена със съучениците си, в един от музеите той забелязва не кой да е, а самият Джордж Лукас. Решава се, че ще го изчака отвън, за да се снима с него. През годините Любомир не спира да се занимава със снимане. Прави всякакви опити, за да се развива. През 2010г. завършва средното си образование в 35 СОУ "Добри Войников" и е твърдо решен, че ще учи филмова режусира извън страната. Заминава за Англия, но след като разбира, че не е в правилната специалност, решава да се върне в родината, за да може да практикува повече от това, което обича най-много. Записва се в програма "Кино и телевизия" в "Нов Български Университет". През последните 2 години работи с малък и ентусиазиран екип по направата на над 10 клипа заедно с Райковски и 2 студентски филма. С Мартин работят постоянно въпреки частичните различия във вижданията им.

Каквото и да става момчетата са категорични, че няма да спрат да правят това което обичат.

Линк трейлър VBOX7.com - http://vbox7.com/play:m32fe873f4
Линк Zamunda.net за сваляне - http://zamunda.net/details.php?id=312558&hit=1


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.