Факти, Анализи, Коментари
   6 Октомври 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България ври и кипи
17 Февруари 2013
Протестите стават все по-масови, на места преминават в гражданско неподчинение

Протестите срещу високите сметки за ток и парно вече се превръщат в социално недоволство и срещу безработицата, и срещу лошото здравеопазване.

Това е бунтът за нова България, това не е протест, това е процес. С тази идея стотици столичани се събраха пред Министерството на икономиката и енергетиката в столицата за поредния национален протест в срещу високите сметки за ток.

Разгневените хора скандираха "Мафия", "Оставка". Оказа се, че протестът е не само заради високите сметки за ток, но изцяло заради неуредиците в страната -безработицата, лошото здравеопазване, високите сметки. Протестиращите се обявиха за единна България. Те развяха 15-метров български флаг.

23 години ни обещаваха, а народът все чакаше, но търпението днес преля. България вече няма да е същата, са само част от изявленията на водещите протеста.

Протестиращите поискаха още в сектора на топлинната енергия за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, уредите да се отчитат в мегават на час, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия.

За първи път на протеста срещу високите цени на тока и парното около Министерството на икономиката и енергетиката бяха разположени значителни полицейски сили, а министерството е отцепено с ленти.

По-късно на фона на българския химн шествието се отправи към Народното събрание, но за там има разрешение за протестни действия само до 13 часа, поради което протестиращите се пренесоха в района на Орлов мост. По данни на организаторите на митинга са се събрали 12 000 столичани, които скандираха не само за премахване на монополите, не само за разсекретяване на всички енергийни договори и достъп на гражданите до тях, но и за оставка на цялото правителство, тъй като народът е недоволен изцяло от политиката.

Протестното шествие стигна до Орлов мостКъм 13.30 часа хората прекратиха блокадата на Орлов мост и се насочиха обратно към Народното събрание.

С възрожденски песни започна митинга във Варна пред паметника на загиналите в руско-българските войни до общината. Събра се наистина многохилядно шествие, хората започнаха да изразяват исканията си, които наистина бяха най-разнообразни, но те бяха единодушни в едно, че повече така не може защото не могат да си платят надутите сметки за ток.

По-късно протестиращите поставиха на стъпалата на паметника ковчег с надпис "Последно сбогом на ЕРП-тата" и обесиха на уличен стълб чучело на монополистите.

Демонстрантите преминаха по улиците на града до катедралния храм и в момента се отправи по един от възловите булеварди "Владислав Варненчек". "Всеки ден ще е така, да се готви ВиК" каза един от протестиращите, тъй като наскоро в морската столица се увеличиха и цените на водата.

Един от присъстващите биеше училищния звънец и каза, че и преди 20 години го е носил по време на протестите, но не вярва, че България може да се промени радикално.

Сред протестиращите бяха забелязани и политически лидери, свързани с БСП, "Атака" и националистически движения, но имаше и много млади хора дойдоха. 22- годишно момиче носеше плакат "Бяхме мекотели, време е да станем смели". Думи, които Радой Ралин е написал през 55-та година, момичето каза, че се надява нещата да се променят и затова е тук.

Протестното шествие беше добре охранявано от полицията. Директорът на Областната дирекция на полицията също беше сред охраняващите.

Над 4 хиляди пловдивчани се включиха в днешния протест срещу високите сметки за ток. Шествието премина по централната пешеходна улица до централата на EVN в Пловдив. Протестиращите блокираха улицата към дружеството със скандирания "мафия" и "национализация".

Пред централата на EVN скандиращите протестиращи останаха само около десетина минути, очевидно, тъй като пространството около сградата се оказа малко да побере всички желаещи да се чуе гласът им. Освен обичайните скандирания днес хората добавиха призиви " EVN да ги изметем", "Стига далавера с електромера" и "Няма да търпим".

В шествието участват много млади хора, семейства са дошли с децата си, възмутени от големите суми за ток, принудени да плащат при ниските доходи, които получават.

Днес начело на протеста освен знамена и плакати има символично издигнат елекромер с провесени на него фактури и със закачена кукла, носеща табела с името Ханс.

Шествие се върна на площад "Централен", като към импровизирания митинг непрекъснато се присъединяват още хора, други се оттеглят. На площада продължава и събирането на подписи с основно искане за свобода на избора на доставчик за ток и за подписване на обществен договор с EVN за упражняване на граждански контрол на дейността на дружеството. В подписката вече са се включили над 6 000 пловдивчани.

Протестът е най-многолюден за последните 8 дни, плътно охраняван от много полицаи и жандармеристи.

Хиляди старозагорци се събраха пред сградата на EVN с национални флагове и протестни лозунги срещу политиката на дружеството и на държавата. Толкова много граждани в Стара Загора не са излизали на улицата след последните протести срещу обгазяванията преди няколко години. Те се организираха във Фейсбук, събра ги гневът. Не само срещу EVN, а срещу цялата политика на държавата.

„Искаме национализация!“, „Един милиард лева годишно отиват в Австрия и Чехия, а нашите пенсионери умират от глад!“, „Да запалим централата на БСП, Кунева и Станишев продадоха държавата!“, „Бойко стига е рязал лентички, да спре геноцида над хората!“ „Мафия!“ и „Долу!“ се чуваше пред сградата на EVN в Стара Загора.

После хилядното множество тръгна към общината, където митингът продължи с призиви за оставки, а след това шествието се изтегли по улица "Цар Симеон Велики" към парк "Александър Стамболийски".

Протестът в Благоевград започна в 11 ч. пред сградата на общината и продължи по улиците на града. Организаторите нямат разрешение за блокиране на главния път Е-79, но не смятат, че това ще ги спре. Протестиращите пометоха полицейската блокада и се отправиха към Е-79 с възгласи "Много сме, силни сме".

Полицейски сили блокираха с два реда патрулки и полиция с щитови каски изхода на бул. "Иван Михайлов" в Благоевград. Всички превозни средства се отклоняват по обходен маршрут. Срещу полицейската блокада от двете платна на булеварда настъпват около 3 000 протестиращи с възгласи "Мафия" и "Оставка".

В подписката срещу монополите на електроразпределителните дружества до момента има към 8 хиляди имена. Заедно с подписките от другите градове в Югозападна България, тя ще бъде пратена в Европейската комисия.

Людмила Манова от движение СИЛА, организатор на протестите в Благоевгтрад, заяви пред БНР: Надяваме се вече да има някакви резултати. Ние виждаме какво се случва - едно хвърляне на прах в очите на хората. Постоянно уж някакви проверки правят, уж друго, но нещата са много по-дълбоки. В условията на всичко е държавата. Не мисля, че тя реагира адекватно в момента.

Манова настоя от Европейския съюз да бъде проведено международно разследване на целия преход от 23 години, тъй като гражданското общество смята, че са извършени прекалено много престъпления по това време и виновните трябва да си понесат наказанията.

Във Велико Търново протестното шествие срещу високите сметки за ток беше предвождано от огромен национален трибагреник и черно знаме с надпис "Енерго про" вън!".

Аплодирани от гражданите, над двеста протестиращи, главно млади хора, поискаха национализация на електроразпределителните дружества.

Над 3 хиляди души се включиха в първия за жителите на Ловеч протест срещу високите сметки за ток.

Напрежението ескалира заради това, че бе счупен прозореца на сградата за обслужване на клиенти на електроразпределителното дружество и бе арестуван 17-годишен младеж, който престоял в полицейската кола близо 30 минути. Протестиращите заобихолиха автомобила и останаха, докато младежът не беше освободен.

Преди това недоволните граждани замеряха сградата с яйца, електромери, монети и какво ли още не и се заканиха, че ще продължат протестите заради високите цени на тока и заради монопола.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

teo
17 Feb, 2013 | 19:20

БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!! БЪЛГАРИ ПРАВИЛНО, СЛЕД КАТО КОСТОВ-мушеника, КУНЕВА-ПРЪМОВА-лисичката И СерГЕЙ-ибрика СИ ПЛАТЯТ ДОБАВКИТЕ, КОИТО СА СЛОЖИЛИ ВЪРХУ ЦЕНАТА НА ТОКА, ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СПАДНЕ НАПОЛОВИНА,ОК??!! ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ПЛЮС ДОГАН-сергей,сава,ангелов, Р.Овч., МАСЛАРОВА, ВАЛЬО ТОПЛОТО И ОЩЕЕЕЕ .. ТРЯБВА ДА ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА, ВМЕСТО ДА СА ОБВИНИТЕЛИ, ТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОБВИНЯЕМИ,ОК???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.